Gibalno ovirani učenci

Vrata v prostor morajo biti široka vsaj 90 cm, da je prostor dostopen tudi invalidom. Vrata obstoječe učilnice so dovolj široka, zato njihove širine ni bilo potrebno prilagajati. Tudi prag je visok manj kot 2 cm. Tla v učilnici morajo biti nedrseča, kar smo tudi zagotovili, saj so narejena iz nedrseče gume.

Izhod iz učilnice smo prilagodili tako, da je dostopen vsem. Zunaj je klančina, ki učencem na invalidskem vozičku in ostalim gibalno oviranim dopušča nemoten izhod na dvorišče. Če imajo otroci težave s hojo, je ob stopnicah ograja, lahko pa uporabijo tudi klančino.

Mize v učilnici so sicer nastavljive po višini, kar pomeni, da lahko pod njih zapeljemo tudi invalidski voziček. Vendar kljub temu ti učenci potrebujejo posebno mizo s polkrožnim izrezom, ki naj jo priskrbi šola.

Vsi predali, omare in umivalnik so na višini, dostopni vsem učencem. Učilnica mora biti dobro urejena in pospravljena. Na tleh ne sme biti torb in drugih predmetov, ki bi ovirali gibanje učencev po prostoru. Zato imajo vse mize tudi obešalnik in spodaj predal, kamor lahko učenci pospravijo vse svoje stvari. V primeru, da se v razredu nahaja učenec na invalidskem vozičku, je potrebno mize razporediti tako, da se bo med njimi lahko gibal povsem samostojno.