Pogled na steno učilnice, ki meji na šolski hodnik

Stena med hodnikom in učilnico je zgrajena iz opek in tik pod stropom zaključena s steklenim pasom. Tega bi ohranili, saj zagotavlja neposreden dostop svetlobe na šolski hodnik. Bi pa modrikasto steklo zamenjali z debelejšim in zvočno izolativnejšim prozornim.

 

Vse omare, namenjene shranjevanju različnih učnih in drugih pripomočkov učencev in učitelja, bi bile narejene iz svetlega lesa. Postavili smo jih v najtemnejši del učilnice, svetlejše dele učilnice pa namenili mizam in stolom. Ker je učiteljica v učilnici želela veliko omar za shranjevanje učnih pripomočkov in gradiv, smo omare namestili po celotni dolžini stene.

Spodnje dele omar smo predvideli za učence, zgornje pa za učitelja. Odločili smo se, da bo lahko vsak izmed učencev okrasil in s tem personaliziral svoj predal. V ta namen na sprednji del predalov namestimo tanko pleksi steklo, za katerega lahko učenci zataknejo list papirja, katerega so poslikali, izrezali in polepili po svojih željah. Ker je list mogoče enostavno odstraniti izza pleksi stekla, lahko vsaka generacija učencev, ki bo učilnico uporabljala, svoj predal okrasi po svojih željah. Vsak učenec ima na voljo dva predala, enega oranžnega in enega zelenega. V oranžnih imajo lahko učenci na primer shranjeno športno opremo, v zelenih pa na primer svoje likovne pripomočke.

Zeleni in oranžni predali, namenjeni učencem, ki jih je mogoče personalizirati

Predali, namenjeni učencem, so fleksibilni in jih je mogoče izvleči iz omare. Učenci jih lahko postavijo na mizo ali drugo mesto v učilnici. To je priročno predvsem takrat, kadar imajo učenci v predalih shranjene recimo likovne pripomočke. Skupaj s predalom jih lahko postavijo na mizo in jih tako imajo ves čas blizu. Tako ne motijo pouka, ko na primer hodijo najprej po čopič, nato po barvice …

Zgornje police v omarah smo predvideli za shranjevanje različnih pripomočkov in gradiv učiteljice. Nižje police, ki jih lahko učenci dosežejo, pa so lahko namenjene tudi učencem za shranjevanje učbenikov, športne opreme, knjig, igrač …  Na vsa vrata omar smo namestili barvne kontrastne ročaje, da jih lahko hitro opazijo tudi slabovidni učenci.

Vrata učilnice se odpirajo navzven na hodnik, ki je precej ozek. Ob nenadnem odpiranju vrat lahko pride do trka z mimoidočimi na hodniku.

 

Po pogovoru z ravnateljico smo se zato odločili, da zasnujemo vhodno nišo, ki bo omogoča nemoteno odpiranje vrat na hodnik (slika 7). Nišo smo dodatno osvetlili z lučjo, saj je obstoječi hodnik precej temen. Vrata in kljuko smo označili s kontrastno barvo, da je dobro vidna tudi slabovidnim učencem. Na vrata smo namestili velik napis v kontrastni barvi. Mi smo se odločili za oranžno barvo, lahko pa bi izbrali katero koli drugo kontrastno barvo.

 

Vhodno nišo smo umestili v enotno linijo z omarami. Tako smo ustvarili ravno linijo brez učencem nevarnih robov. Ravna linija brez robov in štrlečih delov je še posebej pomembna, kadar je v učilnici tudi slep ali slaboviden učenec. Na ta način se ne more zaleteti v rob, hkrati pa mu ravna linija lahko predstavlja vodilo oziroma orientacijo za hojo po učilnici.

Okvir vrat in kljuko na vratih smo poudarili s kontrastno oranžno barvo , da bodo dobro vidni tudi za tiste, ki slabše vidijo. Uporabili bi lahko tudi katero koli drugo kontrastno barvo.

Umivalnik v obstoječi učilnici je lociran na sprednji steni, poleg table. Ker smo želeli čim večjo površino sprednje stene nameniti tablam in projekcijskemu platnu, smo se odločili, da umivalnik prestavimo na steno učilnice, ki meji na hodnik, poleg vhoda. S tem smo oblikovali manjšo nišo, ki smo jo umestili v linijo z omaro in vhodno nišo. Tako smo se zopet izognili robovom, ki so lahko nevarni.

 

Vse vtičnice in stikala v učilnici smo predvideli v kontrastni  barvi, da jih slabovidni učenci hitro opazijo. Iz enakih razlogov so v kontrastnih barvah tudi ročaji na omarah. V primeru, da ima učilnica vgrajena bela stikala in nekontrastne ročaje, jih lahko enostavno označimo s pomočjo kontrastnega lepilnega traku ali barve.

Na umivalnik smo namestili pipo, ki je označena s kontrastno barvo, zato jo lahko slabovidni učenci hitro opazijo in si brez pomoči drugih umijejo roke. V kontrastnih barvah naj bi bili označeni tudi posoda za milo, posoda za brisačke in koš za smeti.