Strop in tla prenovljene učilnice

Obstoječa učilnica ima prostorsko razgiban strop, ki se niža proti vhodu. Na ta način učenci vstopijo v učilnico z nizkim stropom, ki deluje zelo domače. Neraven strop naredi prostor bolj razgiban in zanimiv ter pripomore k bolj kakovostni akustični sliki učilnice. Obstoječi strop s steklenimi površinami zelo dobro osvetljuje tudi temnejše dele učilnice, zato v njegovo geometrijo nismo posegali.

Strop obstoječe učilnice je pritrjen na aluminijasto podkonstrukcijo. Sestoji iz alu barvanih lamel, ki so oblikovane tako, da se enostavno pritrjujejo na podkonstrukcijo. Med njimi je razmik. Pri načrtovanju učilnice smo se odločili, da obstoječi strop zamenjamo z novim, ki je prav tako montažne izvedbe, kar pomeni, da se finalna obloga pritrjuje na obstoječo podkonstrukcijo. Za spremembo stropa smo se odločili zaradi estetskih razlogov in zaradi boljše akustike prostora. S ploščami, ki imajo različne absorpcijske sposobnosti, lahko uravnavamo akustiko prostora, kar z obstoječimi alu lamelami ni bilo mogoče.

Kot pravi avtorica Rui Olds (2001), morajo biti tla v učilnici topla na dotik, nedrseča, odporna na vlago in bakterije ter enostavna za vzdrževanje. Ker se bodo na tleh odvijale različne aktivnosti, smo se odločili, da obstoječa tla, ki so narejena iz vinilne talne obloge, nadomestimo s talno oblogo, katere osnova je naravna guma z dodatkom absorpcijske plasti. Ta naredi tla mehkejša in toplejša. Takšna tla tudi bolje vpijajo zvok, kar posledično vpliva na bolj kakovostno akustiko prostora. Tla so narejena tako, da omogočajo enostavno vzdrževanje. Na voljo so v različnih barvnih kombinacijah. Mi smo se odločili za nevtralno bež barvo in jo tako uskladili s stenami učilnice. Enovita talna obloga se nam zdi primerna predvsem takrat, kadar so v razredu tudi gibalno ovirani učenci. Tako jih pri gibanju ne omejujejo robovi. V primeru potrebe po dodatni popestritvi talnih oblog, priporočamo uporabo začasnih preprog in blazin, ki se jih enostavno vzdržuje in nato tudi pospravi.

 

Literatura:

Rui Olds, A. (2001). Child Care Design Guide. New York: McGraw-Hill.